torsdag 11 februari 2010

Sturmark vill inte ha motkultur.

Christer Sturmark tror att TV-programmet Det Okända är journalistik, en skojig tolkning av vad som för de flesta nog framstår som en form av underhållning och fantasikittlande dokumentation av andra människors föreställningar. Visst finns den typen av spiritister, men deras inflytande över media som annat än källa till profit av genren ifråga för produktionsbolag och distributionskanaler kan troligtvis välbefogat anses marginell.

Motkulturens presbyt skrev en kommentar på Sturmarks blogginlägg, som fortfarande inväntar moderering, vilket antagligen betyder att den inte kommer att publiceras.

Därför följer kommentartexten här.

#1 by Motkultur! on februari 11th, 2010

Your comment is awaiting moderation.

Skillnaden mellan underhållning och journalistik är faktiskt inte särskilt svår att begripa, så när du försöker göra en förment viktig poäng som tar avstamp i implicit förnekande av den skillnaden ser det för mig ut som ännu ett skämt från samfundet Humanisternas sida. Det senaste jag nästan inte vågade skratta så här mycket åt, eftersom du och din klubb kanske menar allvar, var Gud finns nog inte-kampanjen. Den begick också rätt grovt våld på basal vardagsrationalitet och allmänbildning.

Att underhållningsbranschen profiterar på människors livsstils- och livsåskådningsval är varken konstigt eller särdeles oetiskt, framförallt är det inte en kniv i ryggen på journalistik eller journalister.

Det finns också en viktig skillnad mellan vad du finner obegripligt, och vad som är obegripligt. Ett lästips som kanske klargör något om det, Stephen Ullmanns Language and Style, vilken får bjuda på ett citat som avrundning.

”Objectivity concerns the role of the observer, not the observed.” (Sid. 22, Oxford Basil Blackwell, -66)
Tillägg, Sturmark har nu publicerat kommentaren.

2 kommentarer:

SneaSvea sa...

Men.. Hur tänkte han nu? Jag hade i min barndom en rätt så positiv bild av Humanisterna, men de ligger inte lika mycket på plus längre.

Motkulturens presbyt sa...

Innan Sturmark var Humanisterna faktiskt en rätt vettig organisation. Sedan dess har en trist trend inletts och organisationen har antagit en gradvis alltmer populistisk inriktning, inte sällan mer vilande på kändisars gillande än faktisk eftertanke.

 
Creeper