tisdag 30 mars 2010

Sverige har inte någon officiell nationalsång.

Idag har den här Facebook-gruppen vuxit ytterligare, vilket är en osmaklig utveckling.

Konstitutionsutskottets betänkande är färdigt. Motionerna från i höstas om att tillerkänna visan Du gamla du fria status som nationalhymn avslogs nyligen.

Liksom psalmsång och bön inte längre inleder morgnarna i grundskolan i Sverige, sjungs heller inte Kungssången eller Du gamla du fria i samma utsträckning som tidigare. Att populistiska krafter från nationalistiskt håll underblåser lögnspridning påskinande att det dels finns en officiell nationalsång och dels att dennas framförande förbjuds på lokal nivå runtom i Sverige i syfte att anpassa svensk skolkultur efter utomeuropeiska invandrares hemlandskulturer bör motarbetas.

Sanningen måste fram, nationell gemenskap får inte byggas på grundval av påhittad lagstiftning och innehållslösa påståenden om förbud som inte finns.


4 kommentarer:

jOan sa...

tjena! jag r bloggare och har nyligen kommit över denhär debatten kring förbud mot nationalsången på skolan. har du någon källhänvisning lr länk så jag kan läsa om vad som egentligen har hänt

Motkulturens presbyt sa...

http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=3120&doktyp=betankande&bet=2009/10:KU31 kan vara bra för dig att börja med. Det är konstitutionsutskottets beslut om att inte ge Du gamla du fria status som svensk nationalsång, ett förslag som lades i höstas av två kristdemokratiska politiker.

Länk till åtminstone en av motionerna finns i det äldre inlägget om nationalsångsfrågan, och i betänkandet ska också länkar till vad som avslagits finnas med.

Det är en lögn att Du gamla du fria någonsin haft nämnvärd spridning som skolavslutningssång och myten om utbredning av förbud mot dess framförande i skolor är någonting som högerpopulistiska och främlingsfientliga krafter konstruerat. Sedan tjugo år tillbaka, åtminstone, har påståendet cirkulerats till och från.

Du gamla du fria förknippas allmänt med nationaldagen och inte skolavslutningar, vid vilka istället sjungs psalmer och lite äldre pop och rock på de flesta skolor.

Louise sa...

"Du gamla du fria förknippas allmänt med nationaldagen och inte skolavslutningar".

Jag önskar göra ett tillägg. I de 14 år som jag gått i olika skolor, har den sjungits på skolavslutningar. Den sjungs inom sportsammanhang och förstås vid statsbesök och dylika officiella sammanhang.. Mitt resonemang är sålunda att den inte alls enbart förknippas med nationaldagen.

Motkulturens presbyt sa...

Louise, jag ber om ursäkt för den sena modereringen och publiceringen av din kommentar.

När den sången än använts mest, ditt anekdotiska resonemang är nämligen ett ganska tunt underlag för en diskussion i det generellas sfär, är ganska allvarligt skadeskjutet i nationalgemenskapshänseende av att den inte handlar om Sverige. Särskilt inte ett Sverige anno 2000+.

 
Creeper