tisdag 1 april 2008

Om MDMA, LSD, och den dödade döden.

Jag läste i en bok för en tid sedan. Den bär titeln Klinisk Psykiatri, och är en introduktionsbok i ämnet avsedd att användas som kurslitteratur. I kapitlet om illegala droger fanns en underrubrik, Hallucinogener, där man kunde förvänta sig någon rad om farmakodynamik och subjektiva verkningar av ett par vanligt förekommande preparat.

Men icke. Sju-åtta rader, som inleddes i stil med "LSD kallas ett av de typiska hallucinogena narkotika." Därpå följde en utläggning av LSD-25:s berusande effekter.

För de som undrar utgörs alltså ett LSD-rus av ungefär 2-4 timmars psykotiskt psykologiskt tillstånd, som karakteriseras av konfusion, senare i ruset övergår det vanligen till självskadebeteenden.

Jag köpte inte boken.

Jag väntar fortfarande på den dagen då mitt LSD verkar ungefär en femtedel, en tredjedel, av den tid det brukar, och jag plötsligt under ruset börjar skada mig själv. Det verkar konstigt att så mycket knark säljs, som faktiskt inte ens har verkningar som påminner om LSD, som kallas LSD. På riktigt känner jag mig förvånad över att så många människor uppenbart tar en annan drog, som är helt fantastisk och oerhört njutbar, men kallar den vid ett namn på ett preparat klart legitimt att kriminalisera.

För substanser som kroniskt ger upphov till självdestruktion finns det faktiskt ingen anledning att befatta sig med. Etylalkohol kunde gott regleras som hälsofarlig vara, exempelvis.


Det finns en annan drog, som sällan nämns i psykiatrisk litteratur. Jag har köpt standardverket om forskningen på det, och väntar i dagarna leverans av den boken.

Den storslagna MDMamfetaminen, vilken har den ovanliga förmågan att ge människor både njutning och empati, en mycket sällsynt kombination. De flesta njutningsmedel skänker rus på bekostnad av något, och det enda MDMA kostar är att man blir så illa tvungen att uppleva hur det känns att älska sin nästa, och självkärlek av renaste sort. Den kostar också ansträngning vad gäller att ta ansvar för sina själv och sin hjärna, men det bör man ju rimligen göra ändå.

Ni som eventuellt har för avsikt att pröva på extasens okrönta drottning i drogverkligheterna, har jag några tips och tricks för att göra kvällen och tiden efter till det häftigaste och mest omvälvande man kan uppleva. Det är klart jämförbart med klippdykning, fallskärmshoppning, streaking på fotbollsmatcher, eller liknande, den första MDMA-upplevelsen. Så det är viktigt att planera ordentligt och göra tillfället så minnesvärt som möjligt.

Tänk på att vara utsövd, välmatad, och i gott sällskap. Elementärt och basalt, men ändå lätt att glömma. Bestämmer man med sina vänner att man ska gå på ett kalas och pröva E/MDMA för första gången, men råkar sova dåligt natten innan eller missar lunchen för att jobba in någon timme så man kommer i tid till mötet med vännerna, så kan det faktiskt vara bättre att skjuta upp MDMA-premiären ett par dagar eller en vecka, helt enkelt för att minimera negativa eftereffekter. Det kan också kännas knepigt eller konstigt att ha stressat in i ruset, på så vis att man känner sig okoncentrerad eller förvirrad när det väl pågår men inte riktigt lägger märke till det. Det är också viktigt att någon i sällskapet är, om inte van, så åtminstone inte MDMA-oskuld, som kan prata om bra och fina saker som kommer att kännas viktiga även när ruset klingat av.

Ett ganska vanligt misstag är att man tar sina första exkursioner till välsignat heligt drogade verkligheter med människor som man inte känner så väl, eller i stökiga miljöer. "Inappropriate bondning" listas ofta som en potentiell biverkning av den här substansen, och det går faktiskt inte att leva sig in i hur det skulle gå till utan att faktiskt ha suttit där med fuktiga ögon, lyckligt käkspänd, och så djupt älskande allting. Det är ganska lätt hänt att man känner det som att man lär känna sin omvärld på ett helt nytt sätt, samtidigt som medvetandet kontinuerligt befinner sig i ett oerhört empatiskt tillstånd, varvid tidigare lösa bekantskaper plötsligt får en osannolik känslomässig betydelse.

Vätskepreferenser i samband med serotoninstormar är lite olika från person till person, men ett kvalificerat tips är saft eller något utspädd juice. Apelsinjuice är antioxidant, vilket kan ha gynnsam effekt på hjärnan inför dagen efter. Det smakar kalasbra, det gör det mesta när man knarkat lycklighetsknark, och både ser och känns roligare än rent vatten. Det är också mindre risk för övervattning med saft/utspädd juice, på grund av smaken, det händer lätt att man fastnar i tanken på att hålla sig välvätskad och dricker litervis på kort tid, något som definitivt medför risker för välmåendet, eller i värsta fall hälsan.

Musik är inte så viktigt som man tror, nästan vad som helst låter helt sjukt bra just då, tills ruset börjar släppa. Men då finns det ingenting att göra annat än att slappna av och glädjas åt det fantastiska man just upplevt. Samtala hellre om vad för roligt man har att göra dagen efter, eller i veckan som kommer, än att prata om MDMA-peaken eller nästa gång det ska knarkas.

Glöm inte att krama ordentligt på trippkamraterna när ni sovit ut, om någon känner ångest eller liknande så kan det kännas svårt att säga det, och det är bättre att det är en stämning av acceptans och ärlighet än en tryckt bakrusdimma bland allt som kommer att behöva städas efteråt.

Det finns mycket mer att tillägga, det kommer mer med tiden, eller på uppmaning.


Jag har haft ett bra påskfirande, firandet att döden är död. Glad påsk, och christos aneste, i efterskott.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för tipsen, är helt klart sugen på att prova MDMA.

Man kan ju inte annat än skratta åt de lögner som trycks i böcker och anti-drog broschyrer. Man får enligt lag inte förvränga historien, men att skriva osanningar om droger är tydligen helt ok. Och sedan skyller man självklart på drogerna när allt går fel, inte på individen som intagit dessa eller den som lärt upp individen.

Tänkte också påpeka att jag gillar din blogg starkt, spara den i favoriter och hoppas att jag kan återkomma och finna ett nytt inlägg! Hoppas lite mindre drogliberala även läser den!

All lycka!

 
Creeper